Tratarea Coxartrozei - redobandirea mobilitatii

Chirurg Ortoped Dr. Tona

Coxartroza, cunoscuta si sub numele de osteoartrita a soldului, este o afectiune articulara degenerativa care afecteaza articulatia șoldului. Aceasta se caracterizeaza prin deteriorarea cartilajului articular, inflamatie si durere persistenta. Coxartroza afecteaza, in principal, persoanele in varsta, dar poate aparea si la tineri in cazul unor factori predispozanti.

Tratarea Coxartrozei redobandirea mobilitatii​ dr tona jorgaq chirurg ortoped oradea spitalul pelican

Principalele cauze ale coxartrozei includ:

Imbatranirea: Procesul natural de imbatranire duce la uzura articulatiilor si, implicit, la coxartroza.

Traumatisme anterioare: Accidentele sau leziunile anterioare ale soldului pot creste riscul dezvoltarii coxartrozei mai tarziu in viata.

Factori genetici: Exista unele predispozitii genetice care pot face pe cineva mai susceptibil la coxartroza.

Supraincarcarea articulatiei: Activitatile care implica stres constant asupra soldului, cum ar fi ridicarea greutatilor excesive, pot contribui la dezvoltarea coxartrozei.

Metode de tratament conservator ale coxartrozei

Tratamentul coxartrozei poate fi impartit in doua categorii principale: conservator si chirurgical. Tratamentul conservator are ca scop gestionarea simptomelor si incetinirea progresului bolii. 

Iata cateva metode eficiente de tratament conservator:

Fizioterapia: Programul de exercitii fizice prescris de un fizioterapeut poate ajuta la mentinerea flexibilitatii si a fortei musculare in jurul articulatiei soldului.

Medicatia: Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) pot fi prescrise pentru a reduce inflamatia si durerea asociata cu coxartroza.

Pierderea in greutate: Daca pacientul este supraponderal, pierderea in greutate poate reduce stresul pus pe articulatia soldului si poate imbunatati mobilitatea.

Canee ortopedice: Aceste dispozitive pot redistribui greutatea si pot reduce disconfortul in timpul mersului.

Tratarea Coxartrozei chirurgical

In cazurile severe de coxartroza, cand tratamentul conservator nu mai ofera rezultate satisfacatoare, poate fi necesara interventia chirurgicala. 

Iata cateva optiuni chirurgicale pentru tratarea coxartrozei:

Artroplastia de sold: Acesta este un procedeu chirurgical in care articulatia soldului deteriorata este inlocuita cu o proteza. Aceasta interventie poate reduce durerea si imbunatati semnificativ mobilitatea pacientului.

Osteotomia de sold: Aceasta presupune ajustarea formei oaselor din jurul articulatiei soldului pentru a redistribui greutatea si a imbunatati functionarea articulatiei.

Chirurgia minim-invaziva: Unele tehnici chirurgicale mai noi pot fi efectuate cu incizii mici, reducand astfel perioada de recuperare.

Dr Tona va sta la dispozitie pentru a stabili ce optiune de tratament este cea mai potrivita in cazul dvs. si pentru a lua in considerare toate aspectele individuale ale coxartrozei. Tratamentul corespunzator si un plan de reabilitare pot ajuta la imbunatatirea calitatii vietii si la redobandirea mobilitatii pierdute din cauza acestei afectiuni debilitante.