Tratamente Gonartroză

Chirurg Ortoped Dr. Tona

Informează-te cu privire la Gonartroză

Tratamente
DR. TONA JORGAQ

Tratament Gonartroză

Gonartroza diagnosticată nu poate fi vindecată, indiferent de stadiul în care este depistată. Există însă o gamă largă de modalități de tratament pentru gonartroză, care pot diminua durerea și dizabilitatea provocată. Cu toate acestea, din păcate nici o metodă nu va modifica procesul de bază a bolii.

Tratamente Nechirurgicale Gonartroză

Tratamentul inițial al gonartrozei este nechirurgical. Dr. Tonamedic chirurg ortoped vă poate recomanda un plan de tratament care va include o combinație dintre următoarele opțiuni:

Educația pacientului și fizioterapia

Tratamentul de primă linie pentru toți pacienții cu gonartroză simptomatică include educația pacientului și fizioterapia.

Educația pacientului este foarte importantă pentru că un pacient informat înțelege mai bine afecțiunea și dezavantajele pe care le aduce. Acesta conștientizează că are de trăit o perioadă cu această afecțiune și acționează în cunostință pentru a culege cât mai multe beneficii în urma unui tratament nechirurgical pentru gonartroza.

Exercițiile specifice pot ajuta la creșterea amplitudinii de mișcare și a flexibilității, precum și la tonifierea musculaturii de pe membrul inferior. Fizioterapeutul vă poate ajuta la dezvoltarea unui program de exerciții individualizate care să corespundă nevoilor și stilului dumneavoastră de viață. Beneficiile acestui program se pierd după 6 luni dacă exercițiile sunt întrerupte.

Modificarea activității

Unele schimbări din viața de zi cu zi vă pot pune mai puțin stres pe genunchi și pot încetini progresul artrozei. Minimizați activitățile cu impact mare care agravează starea, cum ar fi urcatul scărilor.

Pierdere în greutate

Pierderea în greutate este importantă în toate etapele gonartrozei. Este indicat în special în cazul pacienților cu artroză simptomatică, cu un indice de masă corporală mai mare de 25. Cea mai bună recomandare pentru a obține scăderea în greutate este un program de dietă individualizat și exercițiile fizice cu impact redus.

Dispozitive de asistare medicală

Folosirea dispozitivelor precum bastonul, purtarea de încălțăminte care absorb șocul sau purtarea unei genunchiere de descărcare (cum ar fi o deformare în valgus sau varus) sau de susținere pentru genunchi pot fi de ajutor.

Medicamente antiinflamatoarii nesteroidiene (AINS)

Terapia medicamentoasă este, de asemenea, un tratament nechirurgical pentru gonartroza de primă linie. Sunt disponibile o mare varietate de AINS, iar alegerea ar trebui să se bazeze pe recomandarea medicului, acceptabilitatea pacientului și costul. Durata tratamentului cu AINS trebuie să se bazeze pe eficacitate, reacții adverse și antecedente medicale.

Glucozamină și sulfat de condroitină

Glucozamina și sulfatul de condroitină sunt disponibile ca suplimente alimentare.

Injecții cu corticosteroizi

Injecțiile intraarticulare cu corticosteroizi pot fi utile pentru gonartroza simptomatică, mai ales acolo unde există o componentă inflamatorie considerabilă. Aceste injecții oferă ameliorarea durerii și reduc inflamația. Cu toate acestea, efectele nu durează la infinit. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda limitarea numărului de injecții la trei sau patru pe an, pe articulație, din cauza posibilelor efecte secundare.

Acid hialuronic (HA) pentru gonartroză

Injecțiile intraarticulare cu acid hialuronic (HA) sunt o altă opțiune injectabilă pentru a îmbunătăți calitatea lichidului articular în gonartroză.

Alte remedii

Aplicarea de căldură sau gheață, utilizarea de unguente sau creme pentru ameliorarea durerii.

Injectii cu corticosteroizi dr tona medic chirurg ortoped

Tratamente Chirurgicale Gonartroză

O intervenție chirurgicală pentru gonartroză va trebui luată în considerare dacă durerea cauzează dizabilități și nu este ameliorată cu un tratament nechirurgical.

Ca și în cazul oricărei intervenții chirurgicale, există anumite riscuri și posibile complicații la diferite proceduri chirurgicale ale genunchiului. Dr Tonamedic chirurg ortoped va discuta cu dumneavoastră posibilele complicații înainte de operație.

Artroscopia

În timpul artroscopiei, prin două mici incizii se explorează cavitatea articulară a genunchiului cu o cameră video mică și instrumente subțiri pentru a diagnostica și trata problemele articulare. În cazurile în care gonartroza este însoțită de o ruptură degenerativă de menisc care provoacă simptome mecanice, se poate recomanda o intervenție chirurgicală artroscopică pentru tratarea meniscului rupt. Se poate îndepărta cartilajul deteriorat sau particulele libere, se poate nivela si curăța suprafața osoasă.

Tratamente Chirurgicale Gonartroza dr tona medic chirurg ortoped

 
Osteotomie

O osteotomie este o procedură care poate fi indicată pentru gonartroza incipientă unicompartimentală a genunchiului asociată cu malalinierea. Osteotomia (tăierea osului) reduce presiunea de pe partea deteriorate a articulației și poate ameliora durerea și îmbunătăți semnificativ funcția genunchiului artrozic.

O osteotomie poate întârzia necesitatea artroplastiei cu până la 10 ani.

Proteza Totală sau Parțială de Genunchi (Artroplastie)

Chirurgia de protezare a genunchiului, sau artroplastia, este o procedură chirurgicală în care suprafețele articulare deteriorate sunt înlocuite cu piese artificiale din metal și plastic. Înlocuirea ar putea implica o parte a genunchiului sau întregul genunchi.
Pentru mai multe informații despre proteza totală de genunchi, faceți clic aici »

Proteza totală de genunchi este opțiunea definitivă de tratament chirurgical pentru gonartroză avansată, necesară pacienților care nu răspund la un tratament conservator. Este considerată o intervenție valoroasă pentru pacienții care au dureri zilnice severe.

Dacă suferiți de dureri de genunchi sau aveți nevoie de o intervenție chirurgicală la nivelul genunchiului, vă rugăm să-l contactați pe Dr. Tona – medic chirurg ortoped pentru a discuta despre opțiunile de tratament chirurgical și nechirurgical.