Tratamente Coxartroză

Chirurg Ortoped Dr. Tona

Informează-te cu privire la Coxartroza (Artroza de Sold)

Tratamente
DR. TONA JORGAQ

Tratamente Coxartroză

Coxartroza diagnosticata la oricare din stadiile ei, nu poate fi vindecată. Există o gamă largă de modalități de tratament pentru coxartroză care pot diminua substanțial durerea și dizabilitatea provocată de coxartroza, dar niciuna nu modifică procesul de bază al bolii. Fiind o afecțiune care se agravează treptat în timp, cu cât începeți mai devreme tratamentul, cu atât este mai probabil să puteți reduce impactul acestei afecțiuni asupra vieții dumneavoastră.

Tratamante Nechirurgicale Artroză de Șold

Ca și în cazul altor afecțiuni artrozice, tratamentul  precoce pentru artroza de șold este nechirurgical, astfel Dr. Tonamedic chirurg ortoped recomandă următoarele:

Educația pacientului

Poate ajuta la gestionarea mai multor abordări în tratamentul coxartrozei și la minimizarea factorilor de risc.

Modificări ale stilului de viață

Unele schimbări din viața de zi cu zi vă pot proteja articulația șoldului și pot încetini progresul coxartrozei.
– Anumite activități și exerciții care au un impact mare asupra articulației si agravează starea șoldului afectat, trebuiesc recunoscute și evitate.
– Pierderea în greutate poate reduce stresul asupra articulației șoldului, rezultând mai puțină durere și o functionalitate mai bună a soldului.

Fizioterapie

Fizioterapia este pilonul de bază al tratamentului în artroza incipientă a șoldului și are ca scop exercițiile specifice care pot ajuta la creșterea amplitudinii de mișcare, precum și la întărirea mușchilor din șold. Fizioterapeutul vă poate ajuta la dezvoltarea unui program de exerciții individualizat, care să corespundă nevoilor și stilului dumneavoastră de viață.

Dispozitive de asistare

Utilizarea suporturilor de mers, cum ar fi un baston, cârje sau un premergător poate îmbunătăți mobilitatea și independența.

Încălțăminte adecvată

Pacienții ar trebui să fie educați cu privire la încălțămintea adecvată care prezintă proprietăți de absorbție a șocurilor la mers la nivelul membrelor inferioare.

Medicamentație

– Administrarea medicației analgezice și antiinflamatorii nesteroidiene este utilizată în mod obișnuit, împreună cu alte tratamente, pentru a controla durerea și inflamația coxartrozei. 
– Corticoterapia poate fi administrată pe cale orală sau intraarticulară. Injecțiile intraarticulare cu corticosteroizi oferă ameliorarea durerii pe termen scurt, fiind recomandată utilizarea lor ca adjuvant la alte modalități de tratament nechirurgical pentru coxartroză

Studiile clinice nu oferă un sprijin puternic pentru utilizarea clinică și efectului benefic al acidului hialuronic injectabil intraarticular și utilizarea plasmei bogate în trombocite (PRP). 

Acupunctura nu este recomandată ca tratament pentru coxartroză.

Atunci când mai multe tratamente nechirurgicale pentru coxartroza nu reușesc să aducă beneficiile dorite și să vă controleze durerea în mod adecvat, poate fi un indiciu că este necesară o intervenție chirurgicală.

Tratamante Chirurgicale Coxartroza

În stadiul avansat al coxartrozei, pacientul suferă de dureri severe de șold și viața zilnică este afectată semnificativ de amprenta acestei afecțiuni. În această situație orice tratament nechirurgical pentru artroză de șold are o eficiență scăzută, caz în care Dr. Tona – medic chirurg ortoped poate recomanda o intervenție chirurgicală de protezare a șoldului (artroplastia totală de șold).

Artroplastie Totală de Șold (Protezare)

Artroplastia totală de șold sau protezarea totală a șoldului este o intervenție chirurgicală de reconstrucție articulară, extrem de eficientă pentru a trata coxartroza. Aceasta implică îndepărtarea și înlocuirea atât a osului, cât și a cartilajului deteriorat din acetabul și capul femoral a șoldului uzat, cu noi suprafețe articulare artificiale din metal (de obicei titan), plastic (polietilenă) sau ceramică pentru a restabili funcția articulației șoldului. După această procedură, majoritatea pacienților pot reveni la activitatile zilnice si chiar sport.

Protezarea șoldului este una dintre cea mai de succes și mai rentabilă intervenție chirurgicală în medicină și totodată cea mai frecventă procedură de reconstrucție articulară pentru adulți. Este o tehnică chirurgicală care asigură ameliorarea durerii și recâștigarea mobilității articulare, restabilind calitatea vieții. Atât tehnica procedurii chirurgicale, cât și tehnologia implanturilor au suferit modificări masive în ultimile deceni, asigurând morbiditate chirurgicală minimă și supraviețuirea pe termen lung a articulației artificiale.

În chirurgia modernă o nouă proteză de șold ar trebui să aibă o durată de timp de 20-30 ani. Este în multe cazuri soluția cea mai eficientă și pe termen lung pentru artroza șoldului.

Pacienții simptomatici care eșuează în tratamentul nechirurgical al coxartrozei, ar trebui să fie sfătuiți să evite așteptarea inutilă pentru a se supune unei proteze de sold, deoarece întârzierile prelungite se corelează cu rezultate clinice mai proaste după protezare. Durerea progresivă, invaliditatea și afectarea funcțională pot cauza leziuni suplimentare inutile ale țesuturilor din jurul șoldului artroza, afectând biomecanica din alte articulații. Interferența cu activitățile obișnuite ale vieții de zi cu zi pot fi afectate în mod inutil; acest lucru poate fi deosebit de problematic pentru pacienții mai tineri care lucrează și sunt mai activi social și fizic.

Vă rugăm să ne contactați pentru a programa o consultație pentru coxartroza și a stabili dacă o proteză de șold ar fi potrivită pentru dvs.

Află mai multe despre Coxartroza / Artroza de Sold »