Proteza Totală de Genunchi

Chirurg Ortoped Dr. Tona

DR. TONA JORGAQ

Procedură chirurgicală Gonartroză

Atunci când genunchiul este grav afectat de artroză și există durere în activități simple, cum ar fi mersul pe jos sau urcatul scărilor sau chiar în repaus, dacă tratamentele nechirurgicale, cum ar fi medicamentele și utilizarea suporturilor de mers nu mai sunt de ajutor, este necesar să luați în considerare o intervenție chirurgicală de protezare totală a genunchiului.

Protezarea totală a genunchiului (sau artroplastia totală de genunchi) este o procedură chirurgicală în care părțile deteriorate ale suprafețelor articulare ale genunchiului sunt îndepărtate pentru a fi înlocuite cu părți noi artificiale. Este una dintre cele mai eficiente și mai de succes intervenții chirurgicale din ortopedie. Oferă rezultate fiabile pentru pacienții care suferă de gonartoză în stadiu avansat. Mai exact, poate atenua durerea, poate restabili funcția articulară, poate corecta deformările genunchiului și poate duce la o calitate îmbunătățită a vieții.

Operația de înlocuire a genunchiului a fost efectuată pentru prima dată în 1968. De atunci, îmbunătățirile materialelor și tehnicilor chirurgicale au sporit mult eficacitatea acesteia. Inlocuirea totală a genunchiului este una dintre cele mai de succes proceduri din toată medicina.

Procedura chirurgicala Gonartroza dr tona medic chirurg ortoped oradea

Când este necesară Protezarea Totală de Genunchi?

Decizia de a avea o intervenție chirurgicală de înlocuire totală a genunchiului ar trebui să fie una de cooperare între dumneavoastră, familia dumneavoastră, medicul de familie și chirurgul dumneavoastră ortoped. Chirurgul ortoped va efecua o evaluare amănunțită pentru a determina dacă ați putea beneficia de această intervenție chirurgicală.

Cel mai frecvent diagnostic de bază asociat cu efectuarea de proteză de genunchi este gonartroza tricompartimentală primară, în stadiu avansat. Cele mai frecvente cauze a gonartozei secundare sunt poliartrita reumatoidă și artroza postrumatică.

Când se recomandă intervenția chirurgicală?

Proteza totală de genunchi este o procedură care se adresează pacienților cu dureri severe de genunchi sau rigiditate care limitează activitățile de zi cu zi, inclusiv mersul pe jos, urcatul scărilor, așezatul sau ridicatul de pe scaune. Dificultatea de a merge câteva sute de metri pe jos cu durere semnificativă și nevoia de a folosi baston sau cârje la mers sunt semne că există o problemă.

Alte simptome care indică necesitatea unei intervenție chirugicale sunt:

– Durere de genunchi în timpul odihnei, chiar și noaptea.

– Inflamație cronică a genunchiului și tumefiere care nu se ameliorează cu odihnă sau medicamente.

– Deformarea genunchiului

– Eșecul tratamentului medicamentos, injecții cu cortizon, injecții cu acid hialuronic, kinetoterapie sau alte intervenții chirurgicale.

Candidații la Chirurgie

Nu există restricții în funcție de vârstă sau greutate pentru o intervenție chirurgicală de înlocuire totală a genunchiului. Recomandările pentru intervenția chirurgicală se bazează pe durerea și dizabilitățile pacientului, nu pe vârstă. Majoritatea pacienților care au beneficiat de o proteză de genunchi au vârsta cuprinsă între 50 și 80 de ani, dar este necesară o evaluare individuală a pacientului candidat. S-au efectuat cu succes proteze totale de genunchi la toate vârstele, de la tânărul adolescent cu artrită juvenilă, până la pacientul vârstnic cu artrită degenerativă.

Evaluare ortopedică

Este necesară o anamneză amănunțită și un examen clinic ortopedic înainte de a efectua o proteza totală de genunchi.

Anamneza va aduna informații despre starea generală de sănătate și despre amploarea durerii de genunchi și capacitatea de mobilizare a acesteia 

Examinarea fizică

Se evaluează mișcarea genunchiului, stabilitatea, forța și alinierea generală a membrului inferior precum si articulațiile supra și subaciente genunchiului.

Raze X

Aceste imagini ajută la determinarea gradului de deteriorare și deformare a genunchiului.

Grad deteriorare deformare genunchi gonartroza dr tona medic chirurg ortoped

Dr Tona – medic chirurg ortoped va analiza rezultatele examenului clinic si paraclinic și va discuta cu dumneavoastră dacă protezarea totală a genunchiului este cea mai bună metodă pentru a vă calma durerea și pentru a vă îmbunătăți fucționalitatea genunchiului.

Dr Tona vă va explica potențialele riscuri și complicații ale unei proteze totale de genunchi, inclusiv cele legate de intervenția chirurgicală în sine și cele care pot apărea în timp după intervenția chirurgicală.

Pregătire & Operație Gonartroză

Evaluare medicală

Dacă decideți să aveți o intervenție chirurgicală de proteză totală a genunchiului trebuie să știți că, Dr. Tonamedic chirurg ortoped internează pacienții cu o zi înainte de data stabilită pentru intervenția chirurgicală. Această zi este folosită pentru a evalua temeinic pacienții din punct de vedere medical înainte de operația lor, pentru a se asigura că orice risc medical este minimizat și pacienții sunt cât mai apți posibil înainte de operație.

Anestezie

La prima zi în spital, veți fi evaluat de un membru al echipei de anestezie. Echipa de anestezie, cu contribuția dvs., va determina ce tip de anestezie va fi cel mai potrivit pentru dvs.

Operație Protezare Totală Genunchi

Procedura chirurgicală durează de obicei între 1 și 2 ore. Chirurgul ortoped va îndepărta cartilajul și osul deteriorat, apoi va poziționa noile implanturi din metal și plastic pentru a restabili alinierea și funcționarea genunchiului.

Există patru timpi operatori de bază în tehnica chirurgicală de protezare a genunchiului:

– Pregătirea osului 
Suprafețele cartilajelor deteriorate de la capetele femurului și ale tibiei sunt îndepărtate împreună cu o cantitate mică de os subiacent si modelate astfel să primească componentele protetice.

– Implantarea componentelor metalice
Cartilajul și osul îndepărtat sunt înlocuite cu componente metalice care recreează suprafețele articulare. Aceste componente protetice metalice pot fi cimentate sau necimentate „ajustate prin presare” în os.

– Prepararea rotulei
Suprafața articulară a rotulei este îndepărtată și protezată cu componenta de plastic. În funcție de caz sau de preferințele chirurgului, suprafața rotuliană poate fi plastiată și nu protezată.

– Introducerea insertului protetic
Un insert (distanțier) din polietilenă medicală este introdus între componentele metalice pentru a crea o suprafață netedă de alunecare, facilitând mișcarea genunchiului.

 

Majoritatea pacienților (peste 85-90%) care au efecuat o intervenție chirurgicală de proteză totală a genunchiului au beneficiat de o reducere dramatică a durerii de genunchi și o îmbunătățire semnificativă a funcționalități articulare în activitățiile zilnice. Majoritatea pacienților se pot aștepta să poată îndrepta aproape complet genunchiul protezat și să îndoaie suficient genunchiul pentru a urca scările și a urca și a coborî din mașină.

Pregatire operatie​ protezare totala genunchi dr tona medic chirurg ortoped oradea

Complicații Protezare Genunchi

Operația de protezare a genunchiului este în general foarte eficientă și rareori are complicații. Rata de complicații după protezarea totală a genunchiului este scăzută, dar atunci când apar aceste complicații, ele pot prelungi sau limita recuperarea completă a articulației.

Infecţie

Infecția poate apărea (mai putin de 2%) în rană sau adânc în jurul protezei. Se poate întâmpla în câteva zile sau săptămâni de la operație. Poate să apară chiar și ani mai târziu. Infecțiile minore din zona rănii sunt, în general, tratate cu antibiotice, iar cele profunde pot necesita reintervenții chirurgicale.

Tromboza venosă

Formarea cheagurilor de sânge în sistemul venos al membrelor inferioare, este una dintre cele mai frecvente complicații ale ueni intervenții chirurgicale de protezare a genunchiului. Aceste cheaguri pot pune viața în pericol dacă se eliberează și ajung în plămâni, provocând trombembolismul pulmonar. Tratamentul preventiv pentru acestă complicație este administrarea medicației anticoagulante (injectabil sau oral) postchirurgical, ciorapi de compresie pe membrele inferioare, mobilizare precoce.

 

Zgomot articular

Rareori, pacienții operați cu proteză totală de genunchi simt sau aud zgomote date de implanturile protezei (metal cu plastic) la mișcarea articulației. Este o complicație minoră care se diminuează adesea cu timpul și majoritatea pacienților le consideră tolerabile.

Probleme cu implanturi

Desprinderea implantului de os (decimentarea) și uzura implanturilor protetice sunt complicații mecanice tardive sau timpurii, asociate cu durere și impotență funcțională a genunchiului afectat și întotdeauna este necesară o intervenție chirurgicală de revizie a protezei.

Durerea continuă

Un număr mic de pacienți continuă să aibă dureri după protezarea genunchiului. Cu toate acestea, această complicație este rară și majoritatea pacienților se confruntă cu o excelentă ameliorare a durerii după intervenția chirurgicală.

Leziuni neurovasculare

Deși sunt rare, leziunile nervilor sau vaselor de sânge din jurul genunchiului pot apărea în timpul intervenției chirurgicale.

 

Centrat pe nevoile pacientului său, Dr Tonamedic chirurg ortoped crede în adaptarea tratamentelor potrivite fiecărui pacient. În timpul consultării pentru protezarea genunchiului, veți fi informat cu privire la beneficiile si riscurile care pot apărea în aceasta procedură.

Recuperare după protezare genunchi

Imediat după operație, veți petrece prima noapte într-un salon special postoperator, unde veți fi monitorizat îndeaproape de echipa condusă de un medic anestezist de la Terapie Intensivță. Tot aici veți cunoaște și echipa de fizioterapeuți cu primele indicații postchirurgicale. Dimineața veți fi transferat înapoi în salonul dumneavoastră de pe secția de ortopedie.

Veți urma programul de recuperare medicală stabilit de echipa de fizioterapie, iar la îndrumarea lor veți fi capabil să vă ridicați din prima zi de la operație. Mersul pe genunchiul proaspăt protezat va fi cu sprijin total pe membrul inferior, ajutat de cadru sau cârje pentru echilibru.
O să fiți capabil să vă ridicați și asezați în pat, să vă plimbați cu o singură cârjă, să urcați și să coborâți scări, în parcursul a 4 sau 5 zile de spitalizare.

În timpul spitalizării o să câștigați încrederea și autonomia necesară să vă descurcați singuri acasă fără vreun ajutor special. Întoarcerea la domiciliu se poate face cu autoturismul propriu.
La externare o sa primiți un program de recuperare medicală individualizat de la echipa noastră de fizioperapeuți. Gimnastica medicală și aplicațiile reci locale sunt o componentă critică a îngrijirii la domiciliu, în special în primele câteva săptămâni după operație.
Exerciții specifice trebuie efectuate de mai multe ori pe zi pentru a câștiga stabilitatea și mobilitatea articulară și pentru a tonifia musculatura coapsei și a gambei. Probabil, veți putea efectua exercițiile fără ajutor, dar prezenta unui fizioterapeut periodic pentru evaluarea evoluției dumnavoastră ar fi de folos în primele săptămâni după operație.

Un disconfort minor la nivelul genunchiului operat este de așteptat în primele două – trei săptămâni de la operarție, iar acest lucru se va atenua treptat în timp. Totodată, va fi necesară îngrijirea plăgii postchirurgicale cu pansament repetat la 4 zile și suprimarea firului de sutura la 2 săptămâni de la operație.

Dr. Tonamedic chirurg ortoped recomandă cârja până la 5-6 săptămânii de la intervenția chirurgicală, pentru a vă ajuta cu echilibrul și mobilitatea articulară. La controlul radio-clinic de la 6 săptămâni, în mod normal pacienții nu mai suferă de durere și merg fără cârjă. Se recomandă bicicleta de exerciții de la 2 săptămâni postoperator și hidroterapie de la 4 săptămâni postoperator.
Este recomandat de asemenea un program gradat de mers pe jos pentru a crește încet mobilitatea articulara, inițial în casă și mai târziu în exterior
În mod normal, la 12 săptămâni, pacienții au o îmbunătățire semnificativă a funcționării articulare și sunt pe cale de recuperare completă.
Este indicat să fie realizat control radio-clinic la 4 luni și jumatate și la 1 an de la intervenția chirurgicală.
Pacienții continuă prin recuperare medicală să îmbunătățească mobilitatea articulară, tonifierea și forța musculară, mersul și echilibrul până la 1 an după operație.

proteza Totala de Genunchi​ gonartroza dr tona medic chirurg ortoped oradea
Întrebări Frecvente Protezare Genunchi

Orice pacient cu gonartroză avansată simptomatică care nu răspunde la tratamentul nechirurgical este candidat la proteza de genunchi

Protezarea genunchiului este recomandată din cauza durerii sau a dizabilității, mai degrabă decât din cauza vârstei unui pacient. O evaluare individuală a pacientului de către un medic chirurg ortoped este decizională.
S-a demonstrat că respectivele proteze de genunchi se uzează mai repede la pacienții mai tineri, datorită solicitărilor fizice mai mari pe care tinerii le pun pe genunchi. De obicei, candidații pentru o intervenție chirurgicală de proteză totală a genunchiului au vârsta de peste 50 de ani.

Incizia va fi în partea din față a genunchiului cu o lungime de aproximativ 15 cm.

Perioda de spitalizare pentru protezarea genunchiului este de 4-5 zile

Un disconfort este de așteptat după o intervenție chirurgicală majoră cum este proteza de genunchi, mai intens în primele zile până la dispariție la câteva săptămâni. Este important să putem controla durerea postchirurgicală prin medicație pentru a ne permite să continuăm fizioterapia.

Mersul cu sprijin total pe membrul inferior operat este permis imediat după intervenția de protezare genunchi. Pacienții  se mobilizeze din prima zi după operație, la început cu ajutorul cadrului de mers apoi cu ajutorul unei cârje și ajung independenți după 4-6 săptămâni postoperatorii.

Este rezonabil să conduceți atunci când ați recâștigat reflexele și puteți suporta complet greutatea corpului pe partea operată. Recomandarea obișnuită este de 4-6 săptămâni.

Revenirea la locul de muncă va varia în funcție  de tipul de muncă în care sunteți angajat. Majoritatea pacienților se pot întoarce la serviciul de birou în decurs de 6-10 săptămâni. La o muncă cu activitate fizică mai obositoare, poate este necesar o perioada de 3-5 luni înainte de a reveni la sarcinile complete.

Activitățile sportive cu impact fizic redus, cum ar fi ciclismul și înotul, pot fi începute de la 3 săptămâni. Activitățile sportive cu impact mai puternic, cum ar fi alergarea, sunt bine sa fie evitate timp de 12 săptămâni după operație până să aveți o bună mobilitate, fortă și control asupra genunchiului operat.

Plaga durează 10-14 zile pentru a se vindeca. La 6 săptămâni de la intervenția chirurgicală, majoritatea paciențiilor scapă de dureri și au o evoluție extrem de bună. Remodelarea  părților moi din jurul genunchiului operat în conditiile noi și adaptarea întregului corp cu noua funcționalitate a genunchiului protezat poate provoca ocazional dureri și tumefieri  trecătoare. Aceasta face parte din procesul normal de vindecare. Se pot obține îmbunătățiri continue până la 1 an după operație.

Rareori pacienții operați cu proteză totală de genunchi simt sau aud zgomote (niște clicuri) date de frecarea implanturilor protezei (metal cu plastic) la mișcarea articulației. Este o complicație minora care se diminuează adesea cu timpul și majoritatea pacienților le consideră tolerabile.

Sunt mai mulți factori care influențează longivitatea protezei de genunchi cum ar fi vârsta, greutatea pacientului, tipul de activitate, sexul etc.  Se estimează că durata de supraviețuire a unei proteze la 10 ani este de 95% iar la 15 ani de 85%.

Dr Tona folosește implanturi de tehnologie modernă adaptate la fiecare caz în funcție de forma și calitatea oaselor genunchiului și de tipul de gonartroză a pacientului. Multiplele componente protetice de ultimă generatie cimentate sau necimentate pentru a se potrivi nevoilor dumneavoastră individuale. Acestea vor fi discutate cu dumneavoastră înainte de operație.

Materialele din care sunt compuse implanturile protetice sunt compatibile RMN.

Detectoarele de metal din aeroport o să semnalizeze prezența protezei articulare.

Spitalul Pelican parte din Medicover unde Dr Tonamedic chirurg ortoped își exercită activitatea are contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Spitalul oferă servicile medicale într-un mediu privat, cea ce generează costuri suplimentare suportate de pacient sau de asigurarea medicală privată a acestuia. Aceste servicii medicale sunt oferite în formă de pachet, care includ întregul cost al tuturor serviciilor necesare pentru intervenția chirurgicală de proteză de sold prin abord direct anterior minim invaziv.

Suma pachetelor variază în funcție de tipul de implanturi folosite (de la componente cimentate cu insert de polietilena și cap metalic, până la cele necimentate de titan poros cu insert de ceramic și cap ceramic)

Costurile suplimentare pot fi generate de:

– zilele de spitalizare în plus față de cele incluse în pachet (4-5 zile)

– folosirea unor materiale biologice necesare neprevăzute (implanturi speciale, transfuzii, etc)

– dorința pacientului de a fi spitalizat în timpul internării în salon special amenajat