Postoperator

Chirurg Ortoped Dr. Tona

Imediat după operație, veți petrece prima noapte într-un salon special postoperator pentru a vă putea reveni după anestezie, unde veți fi monitorizat îndeaproape de echipa condusă de un medic anestezist de la Terapie Intensiva
Tot aici veți cunoaște și echipa de fizioterapeuți, care vă vor furniza primele indicații postchirurgicale. Dimineața veți fi transferat înapoi în salonul dumneavoastră de pe secția de ortopedie.

Dr. Tona – medic chirurg ortoped va adapta instrucțiunile postoperatorii în funcție de procedura pe care ați urmat-o. Aceste instrucțiuni sunt doar orientative pentru protezarea soldului și genunchiului.

După intervenție, poate exista durere și tumefiere în regiunea operată, în funcție de tipul de intervenție chirurgicală efectuată și de pragul dureri fiecărui pacient. Aplicarea protocolului pentru terapia dureri și cu ajutorul fizioterapiei, intensitatea simptomelor poate fi controlată până la dispariție după câteva zile. Administrare antibioterapie pentru 48 ore, respectiv terapia antitrombotică pentru 30 zile.

FIZIOTERAPIA

Fizioterapia este variabilă și depinde de intervenția chirurgicală efectuată și de protocolul de reabilitare pe care Dr Tona ar recomanda să-l urmați. La îndrumarea echipei de fizioterapie veți fi capabil să vă ridicați chiar din prima zi de la operație. Mersul pe articulația proaspăt protezată va fi cu sprijin total pe membrul inferior, sau pe ambele șolduri protezate în cazul pacienților cu protezare simultană bilaterală, ajutat de cadru sau cârje pentru echilibru .

Veți fi capabil să vă ridicați din pat, să vă plimbați cu o singură cârjă, să urcați și coborâți scările în parcursul a câtorva zile de spitalizare. Câștigați încrederea și autonomia necesară să vî descurcați singuri acasă, fără vreun ajutor de specialitate.
Gimnastica medicală si aplicașiile reci locale sunt o componentă critică a îngrijirii la domiciliu, în special în primele câteva săptămâni după operație (minim 6 săptămâni).

PLAGA

Îngrijirea plăgii postchirurgicale cu pansament repetat la 4 zile și suprimarea firului de sutură la 2 săptamani de la operatie.
NU intrați într-o baie sau piscină decât după trei săptămâni (în funcție de evoluția plăgii).

CE TREBUIE RAPORTAT IMEDIAT

Semne și simptome de raportat:
– febră persistentă
– creșterea bruscă a durerii sau tumefieri locale
– inflamația plăgii, înroșirea și creșterea temperaturii pielii în jurul inciziei, scurgeri de secreții din plaga operatorie
– parestezie persistentă local
– durere profundă a gambei și / sau tumefiere
– dificultăți de respirație

CONTROL POSTCHIRURGICAL

Controlul radio-clinic la 6 săptămâni, la 4 luni și jumătate și 1 an de la intervenția chirurgicală.

Apariții în presă: