Gonartroza este strâns corelată cu îmbătrânirea, dar este important de menționat că nu este doar o consecință a îmbătrânirii, ci mai degrabă o boală proprie care poate fi întâlnită și la tineri. Gonartroza este o afecțiune cronică caracterizată prin prezența unor leziuni degenerative osteocartilaginoase în articulația genunchiului, produse din deteriorarea treptată cu caracter progresiv a suprafețelor articulare.
Gonartroza este cel mai frecvent tip de artroză diagnosticată, aproximativ 10% din populație cu vârsta de peste 60 de ani au artroză simptomatică a genunchiului. La cei cu vârsta peste 70 de ani, rata crește până la 40%.
Simptomele clinice obișnuite includ durere la nivelul genunchiului, care debutează treptat și se agravează odată cu activitatea, rigiditatea articulară și deformarea genunchiului. Durerea se agravează în timp și poate exista chiar și la repaus, făcând dificilă realizarea multor activități de zi cu zi, cum ar fi mersul pe jos sau urcatul scărilor .
Deși nu există un remediu pentru gonartoză, există mai multe opțiuni de tratament disponibile pentru a ajuta la gestionarea durerii și a ajuta pacienții să rămână activi.
Genunchiul este cea mai mare și mai puternică articulație din corp. Este alcătuit din capătul inferior al femurului (osul coapsei), capătul superior al tibiei și în față rotula. Capetele celor trei oase, unde se ating, sunt acoperite cu cartilaj articular, o substanță netedă, alunecoasă, care protejează și amortizează oasele în timp ce este folosit genunchiul.
Două formațiuni fibrocartilaginoase dure în formă de semicerc numite menisc, acționează ca „amortizoare” între femur și tibie, ajutând la menținerea stabilității articulare.
Articulația genunchiului este înconjurată de o capsulă articulară și de o căptușeală subțire numită membrană sinovială. Această membrană eliberează lichidul sinovial care hrănește și lubrifiază cartilajul și reduce frecarea.
Gonartroza poate fi împărțită în două tipuri, primitivă sau osteoartrita genunchiului și secundară cu peste 100 de forme diferite.
Gonartroza secundară osteoartritei este cea mai comună formă de artroza la genunchi. Afecțiune degenerativă a articulației genunchiului, este de obicei rezultatul uzurii și al pierderii progresive a cartilajului articular cu cauză neidentificată (ipotetic predispoziție genetică) care apare cel mai adesea la persoanele cu vârsta de 50 de ani și peste, dar poate apărea și la persoanele mai tinere.
În osteoartrită, cartilajul (amortizarea naturală) din articulația genunchiului se uzează treptat mai ales în zonele de tensiune mare (zona portantă). Pe măsură ce cartilajul se uzează, acesta devine subțire, denivelat și aspru, iar spațiul de protecție dintre oase scade până, în final, osul ajunge să fie denudat. Acest lucru duce la frecarea os pe os și are ca rezultat durere, tumefiere locală, scârțâit (zgomot) articular, scăderea mobilități articulare, atrofie musculară, deformari locale și retracții ligamentare, formarea de pinteni osoși dureroși.
Gonartroza secundară este consecință fie a unei concentrații anormale de forță în articulație, ca în cauzele post-traumatice (fracturi, leziuni meniscale și ligamentare, greutate excesivă, leziuni de stres repetitive), fie cartilaj articular anormal, cum ar fi artrita reumatoidă (AR), alte boli metabolice sau inflamatorii.
Articulația genunchiului afectat de gonartroză poate fi dureroasă și inflamată. În general, durerea se dezvoltă treptat în timp, deși este posibil și un debut brusc.
Articulația poate deveni rigidă și tumefiată, ceea ce face dificilă îndoirea și îndreptarea genunchiului. Durerea poate fi însoțită de senzația de căldură locală. Activitatea intensă poate provoca apariția durerii.
Fragmentele libere de cartilaj și alte țesuturi pot interfera cu mișcarea lină a articulației, astfel poate apărea senzația de blocaj, presiune în timpul mișcării. Genunchiul uzat face zgomot, scârțâie sau pocnește.
Scăderea mobilități articulare a genunchiului poate provoca dificultăți la ridicatul de pe scaun, urcatul în mașină, la urcarea / coborârea scărilor și chiar la mersul pe jos.
Durerea poate provoca o senzație de slăbiciune care duce cu timpul la atrofie musculară. În cazul unei gonartroze avansate poate apărea deformarea genunchiului cu dezaxarea membrului inferior.
Intensitatea simptomelor clinice poate varia la fiecare pacient. O dată cu progresul afecțiunii, simptomele devin de obicei mai severe și mai frecvente, conducând în cele din urma la dizabilitate. Rata de progresie variază, de asemenea, pentru fiecare pacient.
În cadrul unei consultații, Dr. Tona – medic chirurg ortoped va discuta cu dumneavostră despre simptomele pe care le aveți, precum și istoricul medical. Efectuarea examenului clinic complet și paraclinic (radiografie de genunchi) vor stabili diagnosticul de certitudine.
Date cu caracter personal | Cookies | Termeni si Conditii | ANPC | SOL | ANSPDCP
2022 © Dr. Tona – Toate drepturile rezervate • Implementat de 21vision