Coxartroza – O afectiune dureroasa

Chirurg Ortoped Dr. Tona

Cea mai comuna cauza in cazul unei tulburari articulare este distrugerea cartilajului articular, care se poate dezvolta in artrita a soldului sau coxartroza.
Coxartroza O afectiune dureroasa dr tona jorgaq chirurg ortoped oradea spitalul pelican

Ce este Coxartroza?

Coxartroza – o afectiune dureroasa este o degenerare articulatiei soldului. Aceasta este cauzata de uzura treptata a cartilajului articular, care protejeaza capul femural si acetabulul (cavitatea soldului) si le permite sa alunece unul peste celalalt cu usurinta. Pe masura ce cartilajul se deterioreaza, articulatia devine inflamata si dureroasa, iar miscarile devin tot mai restranse. Coxatroza este o afectiune cronica si progresiva care poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii unei persoane.

Simptome Coxartroza

Simptomele coxartrozei variază de la o persoană la alta si pot evolua in timp. Unele dintre cele mai comune simptome includ:

Durere in sold: Durerea este un simptom principal al coxartrozei. Aceasta poate fi initial usoara si aparand doar in timpul activitatilor fizice. Pe masura ce afectiunea progreseaza, durerea poate deveni constanta si afecta calitatea somnului.

Rigiditate: Pacientii cu coxartroza pot experimenta rigiditate in articulatia soldului, mai ales dimineata sau dupa perioade de inactivitate.

Limitarea mobilitatii: In timp, coxartroza poate duce la o scadere a amplitudinii miscarilor articulatiei soldului, ceea ce face dificila efectuarea activitatilor zilnice, cum ar fi mersul pe scari sau indoirea soldului.

Crize articulare: Uneori, pacientii pot simti sau auzi, crize in articulatia soldului in timpul miscarilor.

Slabiciune musculara: Datorita durerii si a limitării miscarii, pot aparea slabiciuni musculare in zona soldului si a coapsei.

Simptomele coxatrozei pot varia in intensitate, iar tratamentul poate fi personalizat in functie de severitatea afectiunii si de necesitatile individuale ale pacientilor.

Persoanele afectate de Coxartroza

Coxartroza afecteaza in principal persoanele in varsta, dar poate aparea si la persoane mai tinere, in special daca exista factori de risc. Factorii care pot creste riscul dezvoltarii coxatrozei includ:

Inaintarea in varsta: Riscul de coxatroza creste odata cu inaintarea în varsta, deoarece cartilajul articular se deterioreaza natural odata cu trecerea timpului.

Istoric familial: Daca exista antecedente familiale de coxatroza, riscul de a dezvolta această afectiune poate fi crescut.

Traumatisme anterioare: Leziunile sau traumatismele anterioare ale soldului pot creste riscul dezvoltarii coxatrozei, mai ales daca nu au fost tratate corespunzator.

Activitati fizice intense: Participarea regulata la activitati fizice de impact, cum ar fi alergarea sau sariturile, poate creste presiunea asupra articulatiei soldului si poate contribui la uzura cartilajului.

Obezitatea: Greutatea corporala excesiva pune o presiune suplimentara asupra articulatiei soldului, ceea ce poate creste riscul de coxartroza.

Boli cronice: Anumite afectiuni medicale, cum ar fi artrita reumatoida sau lupusul, pot creste susceptibilitatea la coxartroza.

In concluzie, coxartroza este o afectiune cronica a articulatiei soldului care afecteaza in principal persoanele in varsta, dar poate aparea si la cei mai tineri, mai ales in prezenta factorilor de risc. Este important sa se identifice si sa se trateze coxatroza in stadiile incipiente pentru a controla durerea si a mentine mobilitatea articulatiei soldului. Daca considerati ca puteti suferi de coxartroza nu intaziati sa va face-ti o programare la dr. Tona pentru o evaluare si un tratament adecvat.