Informează-te cu privire la Coxartroză (Artroza de Șold)
Coxartroza este o artropatie cronică inflamatorie a articulației șoldului de tip degenerativ, debutând cu leziunea cartilajului articular, având un caracter evolutiv, deformant și dureros. Este frecvent asociată cu îmbătrânirea, nefiind cauzată însă de aceasta.
Articulația șoldului este una dintre cele mai mari articulații ale corpului. Este o articulație sferică formată din cavitatea acetabulară, care face parte din osul coxal al pelvisului și capul femural, care este capătul superior al femurului (osul coapsei).
Suprafețele osoase ale șoldului sunt acoperite cu cartilaj articular, o substanță netedă, alunecoasă, care protejează oasele și le permite să alunece foarte ușor unul peste altul.
Suprafața articulației este acoperită de o căptușeală subțire numită sinovială. Într-un șold sănătos, sinoviala produce o cantitate mică de lichid care lubrifiază cartilajul și ajută la mișcare articulației.
Coxartroza denumită adesea artroza de uzură, artroza legată de vârstă sau boală degenerativă a articulației șoldului este o afecțiune frecvent întâlnită.
Deși cartilajul articular este în principal afectat, întreaga articulație este, de asemenea, afectată.
În procesul de artroză, cartilajul din articulația șoldului se uzează treptat în timp (similar cu anvelopele unei mașini). Pe măsură ce cartilajul se uzează, acesta devine zdrobit denivelat, și aspru, iar spațiul articular protector dintre oase scade progresiv pana la dispariție. Acest lucru poate duce la frecarea osului pe os ceea ce generează inflamație și durere. Pentru a compensa cartilajul pierdut, oasele deteriorate pot să formează osteofiti (pinteni) și chisturi subcondrale (găuri în oase), iar articulația devine rigidă apărând altfel contracții și atrofii musculare.
Din cauza pierderii cartilajului și a osului apare scurtarea membrului inferior și afișarea unui mers schiopătat.
Efectele artrozei asupra articulației șoldului, pot duce la o mobilitate redusă și o afectare fizică marcată. Ca atare, artroza de șold poate avea un efect profund asupra activităților vieții de zi cu zi și poate duce la dizabilități.
Coxartroza poate fi clasificată pe scară largă în tipuri primare și secundare.
În coxartroza primară, boala este de origine idiopatică (fără cauză cunoscută) și afectează de obicei o populație relativ în vârstă.
Coxartroza secundară (de la o cauză cunoscută) este o afecțiune articulară a șoldului care se dezvoltă ca urmare a unor cauze definite ce modifică mediul cartilajului și afectează suprafața articulară.
Deorece șoldul se poate uza încet de-a lungul anilor, coxartoza prezintă în fazele incipiente simptome ușoare care se agravează în timp.
Simptomele coxartrozei sunt de obicei durerea și rigiditatea. În mod normal, durerea este resimțită în zona inghinală și este o durere profundă, care se simte adânc în șold. Poate fi resimțită și ca dureri de coapsă, dureri exterioare de șold, dureri de spate inferior și fesă sau ocazional dureri de genunchi.
Inițial, simptomele pot fi ușoare și le resimțim la activități fizice mari, dar pe măsură ce boala progresează, durerea îngreunează activitatea zilnică și s-ar putea chiar să vă simțiți inconfortabil în timp ce vă odihniți sau chiar și în timpul somnului. Rigiditatea articulară determină o mobilitate redusă astfel activitățile obișnuite, cum ar fi ridicatul de pe scaun, mersul pe jos sau urcarea și coborârea scărilor, pot fi dureroase și dificile. Șoldul afectat poate fi rigid dimineața, pacientul putând observa dificultăți deosebite la încălțare.
Reducerea mobilități articulare și neutilizarea șoldului duce la atrofie musculară, dezvoltând astfel mersul schiopătat.
Șoldul se va înțepeni încet și, în cazuri severe, pacienții se pot plânge de un zgomot “cragment” în timpul mișcării, în timp ce osul se freacă de os.
De-a lungul timpului, pe măsură ce coxartraoza progresează și șoldul devine rigid, acest lucru poate pune un stres suplimentar asupra spatelui și poate contribui la dureri de spate și la deformari a coloanei vertebrale.
Intensitatea simptomelor clinice ale unei artroze de șold pot varia la fiecare pacient. Cu progresul afecțiunii, simptomele devin de obicei mai severe și mai frecvente care duc în cele din urmă la dizabilitate. Rata de progresie variază, de asemenea, pentru fiecare pacient.
Coxartroza poate fi diagnosticată prin anamneză, examen clinic și investigații imagistice care pot fi utile atât pentru a confirma un diagnostic, cât și pentru a monitoriza progresia bolii. În timpul consultației, Dr Tona – medic chirurg ortoped efectueză un examen clinic ortopedic detaliat asupra șoldului afectat.
Dacă aveți simptome de durere de șold, este înțelept să fiți evaluat cu atenție de un medic ortoped pentru a stabili diagnosticul, a preveni sau trata coxartroza dumneavoastră. Vă rugăm să ne contactați pentru a stabili o programare cu Dr Tona – medic chirurg ortoped, astfel încât să vă putem îmbunătăți calitatea vieții și să vă readucem pe picioare.
Coxartroza nu are o singură cauză specifică, dar la majoritatea formelor clinice întâlnite în paractică, există anumite afecțiuni care pot dezvolta artroza șoldului:
– Traumatisme – fracturi anterioare la nivelul șoldului .
– Anomalii articulare congenitale – displazia de șold .
– Tulburări de șold în copilărie care au evoluat la vârsta adultă – epifizioliza, boala Legg-Calve-Perthes.
– Sindromul de conflict femoroacetabular (FAI) – leziuni tip Cam, Pincer, combinații între cele două tipuri
– Afecțiuni inflamatorii – ex. artrită reumatoidă, spondilită anchilozantă
– Infecții articulare – coxite, sinovite infecțioase, sechele post infecție tuberculoză, stafilococie etc.
– Necroza aseptică de cap femoral (NACF)
– Defecte metabolice, boli endocrine, afecțiuni neuropatice și tulburări care afectează structura și funcția normală a cartilajului hialin.
Mai mulți factori generali de risc sunt legați de dezvoltarea coxartrozei:
– Vârsta – mai mare de 60 de ani este un factor de risc important.
– Sexul pacientului – este mai mare în rândul bărbaților cu vârsta sub 50 de ani, în timp ce femeile au cea mai mare prevalență după vârsta de 50 de ani.
– Obezitatea – excesul de greutate produce o sarcină crescută asupra articulației.
– Genetic – mai multe studii sugerează că genetica are un rol important în etiopatogenia coxartrozei. S- a demonstrat că gradul de rudenie (prim, al doilea sau al treilea I-II-III) cu un pacient care are coxartroză operată cu proteză de sold, crește riscul unei persoane de a avea coxartroză
– Ocupația – anumite ocupații care implică muncă manuală grea și activități sportive de mare impact sunt legate de artroza la nivelul șoldului.
Însă, coxartroza apare şi la persoane care nu prezintă niciunul din factorii de risc enumeraţi mai sus şi fără o cauză detectabilă.
Este important să identificăm cauza unei artroze de șold și să fie înțeleasă pentru a evalua riscul pentru celălalt șold și, de asemenea, pentru a-i consilia pe alți membri ai familiei cu privire la riscul de apariție a bolii de șold și strategiile de prevenire.
Află mai multe despre Tratamente Coxartroza / Artroza de Sold »
Date cu caracter personal | Cookies | Termeni si Conditii | ANPC | SOL | ANSPDCP
2022 © Dr. Tona – Toate drepturile rezervate • Implementat de 21vision