Artroplastie Totală de Șold prin Protezare Simultană Bilaterală cu abord direct anterior minim invaziv

Chirurg Ortoped Dr. Tona

Coxartroza avansată bilaterală poate duce la modificări profunde ale calității vieții. Durerea debilitantă, rigiditatea articulară bilaterală și modificările mersului, afectează activitățile din viața de zi cu zi într-un mod dramatic.

Rigiditatea poate fi semnificativă, ceea ce face ca sarcinile simple, cum ar fi încălțarea să devină extrem de dificilă. Durerea initială se simte în activitățile care pun presiune pe șolduri. În timp, însă, o dată cu progresia artrozei, durerea se agravează și se resimte în activități simple cum ar fi statul în picioare, mersul pe jos sau chiar în repaus.

Pentru acești pacienți cu dureri și disconfort semnificativ, precum și cu un progres rapid spre o artroză debilitantă, protezarea poate fi singura opțiune indiferent de vârstă. 

Protezare Simultană Bilaterală

Protezarea șoldului este una dintre cele mai de succes și mai rentabile intervenții chirurgicale în medicină și totodată cea mai frecventă procedură de reconstrucție articulară pentru adulți în ortopedie. Este o tehnică chirurgicală care asigură ameliorarea durerii și recâștigarea mobilității articulare, restabilind calitatea vieții.

Se estimează că 20-25% dintre pacienții care necesită o proteză de sold, suferă de coxartroză bilaterală, iar recuperarea funcțională articulară completă a pacientului este posibilă numai dacă ambele șolduri sunt tratate chirurgical prin protezare. Acest lucru a condus la evaluarea celei mai bune strategii de operare a protezări simultane bilaterale a șoldului cu eficiență maximă și fără a crește riscul de complicații perioperatorii.

probleme coxartroza Dr Tona Jorgaq medic chirurg ortoped oradea
Artroplastie Totala de sold prin Protezare Simultana Bilaterala cu abord direct anterior minim invaziv Dr Tona Jorgaq medic chirurg ortoped oradea

Artroplastie Totală de Șold prin Protezare Simultană Bilaterală cu abord direct anterior minim invaziv

Artroplastia totală simultană bilaterală de șold la un pacient ce suferă de coxartoză avansată bilaterală, presupune înlocuirea ambelor articulațiilor de șold uzate, cu componente protetice artificiale. Totul într-un singur eveniment chirurgical, realizat de Dr. Tona – medic chirurg ortoped. Operația are loc în aceeași zi, sub o singură anestezie, cu o singură spitalizare și cu o singură perioadă de recuperare postchirurgicală. 

Această operație prezintă un avantaj față de procedura în `etape`, unde se presupune că ambele proteze de șold au loc în  două evenimente chirurgicale separate, la câteva luni distanță între ele. Astfel, sunt necesare două spitalizări, două episoade de anestezie și două perioade de reabilitare. 

Îmbunătățirea tehnicilor chirurgicale și a programelor de recuperare postchirurgical din ultimii ani, au permis efectuarea unei proteze totale de șold simultană bilaterală mai sigur și mai eficient.

În ultima perioadă, abordul direct anterior minim invaziv a câștigat în popularitate și se dovedește a fi superior altor abordări pentru artroplastia totală de șold. Printre avantajele oferite sunt o incizie mică, mai puține leziuni ale țesuturilor moi, economisirea mușchilor și tendoanelor, pierderi minime de sânge, mai puțină durere, o recuperare mai rapidă și o rată de complicații mai mică în comparație cu alte aborduri. Aceste avantaje pot fi extreme de prețioase pentru o protezare simultan bilaterală, întrucât reprezintă o procedură sigură cu un rezultat funcțional postoperator calitativ.

Dr. Tona – medic chirurg ortoped efectuează frecvent artroplastie totală de șold simultană bilaterală, este de părere că succesul acestei proceduri este reprezentat de însuși abordul direct anterior minim invaziv al șoldului.

Artroplastie Totala de sold prin Protezare Simultana Bilaterala cu abord direct anterior minim invaziv Dr Tona Jorgaq medic chirurg ortoped spitalul pelican oradea

Beneficii Artroplastie Totală Simultană Bilaterală de Șold

Artroplastia totală simultană bilaterală de șold are mai multe beneficii potențiale față de o procedură în etape, inclusiv:

– un singur eveniment chirurgical

– un episod de anestezie

– o recuperare funcțională mai bună și revenirea mai devreme la activitățile zilnice. Capacitatea de recuperare completă a ambelor șolduri protezate în același timp.

– scăderea duratei totale de spitalizare (comparative cu 2 spitalizări)

– costuri totale mai scăzute, se estimează costuri mai mici cu 25–35% față de protezarea în etape a șoldurilor.

– concediu medical mai scurt de la locul de muncă ca un avantaj suplimentar

La pacienții cu coxartroză avansată bilateral, studiile arătat că protezarea simultană bilateral a dus la o acuratețe chirurgicală superioară, comparativ cu protezarea de șold în etape. În special, a existat o diferență remarcabilă în ceea ce privește restabilirea anatomiei normale și a biomecanicii șoldurilor protezate prin dimensionarea și poziționarea implanturilor. Acești  factori sunt considerați a fi importanți în obținerea articulației șoldului fără durere și un rezultat funcțional mai bun, precum și pentru asigurarea stabilității șoldului protetic și a satisfacției pacientului.

Potrivit unor specialiști, o recuperare funcțională completă a pacientului este posibilă numai după implantarea de endoproteză în ambele șolduri. Scorurile funcționale la șoldurile operate în etape, sunt mai mici decât la pacienții cu ambele șolduri operate în aceeași interventie.

Pacientul candidat pentru Artroplastia Totală Simultană Bilaterala de Șold

În practica clinică trebuie acordată multă atenție respectării stricte a indicațiilor operatorie și a prevenirii complicațiilor timpurii. Protezarea simultană bilaterală de șold este o procedură chirurgicală care impune o selectare a pacienților:

 pacienți mai tineri de 75 ani 

 pacienți care nu prezintă riscuri asociate cardiovasculare și pulmonare

 pacienți care nu suferă de artrită reumatoidă în antecedente

 pacienți care nu sunt obezi IMC sub 35 

 pacienți care nu prezintă dispalzie de sold sau deformări majore osteo-articulare ale șoldului .

 

Selectarea pacientului este extrem de importantă pentru a ne asigura obținerea celui mai bun rezultat prin operația de înlocuire a șoldului. Dr. Tona – medic chirurg ortoped vă va evalua individual și va discuta cea mai bună opțiune pentru dvs. în timpul consultației.

Este o interventie selectivă, în care pacientul trebuie să decidă. Este foarte important însă să ia decizia în urma informării. Dr Tona va discuta cu pacienții totate detaliile cu privire la intervenția chirurgicală, beneficiile și presupusele riscuri în artroplastia totală de șold prin protezare simultană bilaterală cu abord direct anterior minim invaziv.

Riscuri Artroplastie Totală Simultană Bilaterală de Șold

Artroplastia totală de șold simultan bilaterală prezintă un risc potențial crescut de evenimente tromboembolice venoase și nevoie mai mare de transfuzie de sânge. Cu toate acestea nu există o diferență semnificativă în siguranța procedurii simultană și a celei în două etape în ceea ce privește rata complicațiilor și mortalitatea. 

Din punct de vedere al posibilelor complicații intră și postoperatorii, la pacienți cu artroză bilaterală de șold și stare medicală adecvată, artroplastia totală de șold bilaterală simultană trebuie văzuăt la fel de sigur sau chiar mai sigur decât cea  în două etape. 

Întrebări Frecvente

Un lucru extreme de important în succesul protezei de șold este selectarea pacientului. O mare atenție trebuie acordată selecției pacienților cu obezitate morbidă și celor cu stadii avansate ale displaziei de sold. Dr Tona Jorgaq efectuează Artroplastie Totală de Șold prin Protezare Simultană Bilaterală cu abord direct anterior minim invaziv

Coxartroza afectează de obicei pacienții vârstnici, dar există un număr semnificativ al paciențiilor tineri care suferă de această boală. Dacă opțiunile de conservare a șoldului au eșuat, artroplastia totală de șold prin protezare simultană bilaterală are rezultate excelente, atât la pacienții foarte tineri (adolescenți), cât și la pacienții mai în vârstă.

Incizia prin tehnica chirurgicală de abord direct anterior minim invaziv va fi în partea din față a șoldului, cu o lungime de 6-10 cm.

Dr Tona folosește implanturi de tehnologie modernă adaptate la fiecare caz în funcție de forma și calitatea oaselor șoldului și de tipul de coxartroză a pacientului. Multiplele componente protetice de ultimă generatie din metal (de obicei titan), plastic (polietilenă) sau ceramică pentru a se potrivi nevoilor dumneavoastră individuale. Acestea vor fi discutate cu dumneavoastră înainte de operație.

Perioada de spitalizare pentru protezarea simultană bilaterală a șoldului prin abord direct anterior minim invaziv este de 3-4 zile

Pacienții sunt surprinși de cât de puțină durere resimt după operație. Acest tehnică permite ca marea majoritate a pacienților să meargă în câteva ore după operație cu un disconfort minor, care durează câteva zile și poate fi controlabil cu medicație orală minimă.

Mersul cu sprijin total pe membrul inferior operat este permis imediat după protezarea șoldului prin abord minim invaziv. Inițial, pacienții se mobilizează din prima zi după operație, cu ajutorul unei cârje și ajung independenți după 3-4 săptămâni postoperator.

Este rezonabil să conduceți atunci când ați recâștigat reflexele și puteți suporta complet greutatea corpului pe partea operată. Recomandarea obișnuită este de 4-6 săptămâni.

Revenirea la locul de muncă va varia în funcție  de tipul de muncă în care sunteți angajat. Majoritatea pacienților se pot întoarce la serviciul de birou în decurs de 4-6 săptămâni. La o munca cu activitate fizică mai obositoare, poate este necesară o perioadă de 6-8 săptămâni înainte de a reveni la sarcinile complete.

Activitățile sportive cu impact fizic redus, cum ar fi ciclismul și înotul, pot fi începute de la 6 săptămâni. Activitățile sportive cu impact mai puternic, cum ar fi alergarea, sunt bine să fie evitate timp de 12 săptămâni după operație.

Plaga durează 10-14 zile pentru a se vindeca. La 6 săptămâni de la intervenția chirurgicală majoritatea paciențiilor scapă de dureri și au o evoluție extrem de bună. Remodelarea  părților moi din jurul șoldului operat în condițiile noi și adaptarea intregului corp cu noua funcționalitate a șoldului protezat poate provoca ocazional dureri trecătoare. Acestea fac parte din procesul normal de vindecare. Este nevoie de trei luni pentru ca șoldul să se recupereze complet după o proteză de șold. Se pot obține îmbunătățiri continue până la 1 an după operație. 

Datele arată că un impact asupra succesului si longivități protezei de șold îl au tehnica chirurgicală, acuratețea implantării protezei, restabilirea anatomiei normale și a biomecanici șoldului, selecția implantului și suprafețelor articulare protetice. O proteză modernă și bine poziționată (în 90% din totalul protezelor de șold implantate) va dura peste 20 de ani. Acest lucru variază în funcție de vârstă pacientului, de cum este utilizată și de motivul înlocuirii șoldului.

Materialele din care sunt compuse implanturile protetice folosite de dr. Tona sunt compatibile RMN.

Detectoarele de metal din aeroport o să semnalizeze prezența protezei articulare.

Spitalul Pelican parte din Medicover unde Dr Tonamedic chirurg ortoped își exercită activitatea are contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Spitalul oferă servicile medicale într-un mediu privat, cea ce generează costuri suplimentare suportate de pacient sau de asigurarea medicală privată a acestuia. Aceste servicii medicale sunt oferite în formă de pachet, care includ întregul cost al tuturor serviciilor necesare pentru intervenția chirurgicală de proteză de sold prin abord direct anterior minim invaziv.

Suma pachetelor variază în funcție de tipul de implanturi folosite (de la componente cimentate cu insert de polietilena și cap metalic, până la cele necimentate de titan poros cu insert de ceramic și cap ceramic)

Costurile suplimentare pot fi generate de:

– zilele de spitalizare în plus față de cele incluse în pachet (4-5 zile)

– folosirea unor materiale biologice necesare neprevăzute (implanturi speciale, transfuzii, etc)

– dorința pacientului de a fi spitalizat în timpul internării în salon special amenajat