Protezarea șoldului este una dintre cele mai de succes și mai rentabile intervenții chirurgicala în medicină si totodata cea mai frecventă procedură de reconstrucție articulara pentru adulți in ortopedie. Este o tehnica chirurgicala care asigura ameliorarea durerii si recastigarea mobilitati articulare ,restabilind calitatea vietii. Atat tehnica a procedurii chirurgicale cat si tehnologia implanturilor au suferit modificari masive in ultimile deceni, asigurand morbiditate chirurgicala minima si supravietuirea pe termen lung a articulatiei artificiale.
Artroplastia totală de șold sau protezarea totală de șold este o interventie chirurgicală de reconstrucție articulară, extrem de eficientă de a trata coxartroza și implică indepartarea atat a osului și cartilajului deteriorat din acetabul și capul femoral a șoldului uzat, cu noi suprafete articulare artificiale din metal (de obicei titan), plastic (polietilena) sau ceramică pentru a restabili funcția articulației șoldului. După această procedură, majoritatea pacienților pot reveni la activitatile zilnice și chiar sport, fără durere crescand astfel calitatea vietii lor.
„Abordarea” pentru protezarea șoldului se referă la calea de acces utilizată prin țesuturile anatomice ale pacientului pentru a permite chirurgului să implanteze componentele protetice de șold.
Cele folosite în practica chirurgicală sunt:
– Abord lateral (Hardinge)
– Abord posterior (Moore)
– Abord anterolateral (Watson Jones)
– Abord direct anterior (Heuter sau Smith-Petersen)
Operația tradițională de înlocuire a șoldului implică efectuarea unei proceduri chirurgicale care presupune desprinderea mușchilor și tendoanelor de șold pentru a înlocui articulația. Secționarea acestor mușchi poate duce la creșterea durerii după operație, prelungind timpul de recuperare postchirurgicală.
Evident, cu cât sunt mai puține leziuni, cu atât consecințele chirurgicale vor fi mai simple, intervenția va fi mai puțin dureroasă și convalescența va fi mai rapidă.
Pentru protezarea șoldului Dr. Tona – medic chirurg ortoped folosește abord direct anterior minim invaziv.
Artroplastia totală de sold cu abord direct anterior minim invaziv este o tehnică chirurgicală care implică o incizie de 6 până la 10 cm pe partea din față a șoldului. Aceasta permite înlocuirea articulației prin deplasarea mușchilor de-a lungul planurilor lor anatomice, utilizând un interval natural intramuscular și intranervos, fără a desprinde niciun mușchi, tendon sau ligament. Astfel prin prezervarea musculară, articulația protezată este stabilă și capabilă să se miște imediat după operație.
Deși protezarea soldului este una din cele mai mari intervenții chirurgicale ale aparatului locomotor, prin abord direct anterior minim invaziv, agresiunea actului chirurgical este minimă. De asemenea durerea și sângerarea vor fi reduse, mobilitatea nerestricționată și recuperarea mai rapidă. Șocul sau trauma iatrogenă, mentală, psihică și fizică atât chirurgicala cât și cea postchirurgicală traită de pacient în astfel de intervenții, este exterm de redusă spre surprinderea și satisfacția acestuia.
Este uimitor să vezi cum pacientul din prima zi postoperatorie se ridică, se plimbă cu o singură cârjă, ba chiar urcă scări. Pacientul este capabil să folosească șoldul protezat aproape fără restricții și fără dureri.
Marele avantaj al abordului direct anterior minim invaziv este nu numai aspectul fizic dar combinandu-se si cu aspectul mental, reusim sa avem un pacient fericit!
Dr. Tona este un specialist în înlocuirea șoldului. El a învățat în Franta, de la liderii mondiali în această tehnică, complexitățile tehnice chirurgicale ale procesului de artroplastie totală de șoldul prin abord direct anterior. În plus, Dr. Tona – medic chirurg ortoped oferă o șansă pentru pacienții cu coxartroză bilaterală sa fie tratați prin artroplastie totală de șold simultan bilateral prin abord direct anterior minim invaziv.
Selectarea pacientului este extrem de importantă. Așadar, pentru a vă asigura că obțineți cel mai bun rezultat în urma operației de înlocuire a șoldului, Dr Tona vă va evalua individual și va discuta cea mai bună opțiune pentru dvs. în timpul consultației.
Pentru a rezerva o consultație la Dr. Tona, specialist în protezarea șoldului, ne puteți contacta la 0744 182 654 sau prin formularul online din pagina Programări »
Abordul direct anterior minim invaziv aduce o mulțime de avantaje prin tehnica operatorie revoluționară.
Principalele avantaje ale abordului direct anterior minim invaziv faţă de abordurile clasice ale şoldului:
– incizie mică (6-10 cm) la nivelul pieli
– sângerare redusă prin respectarea planurilor anatomice
– durere post chirurgicală mai puțină, (folosind spațiu muscular intranervos) satisfacție mai mare a pacientului
– mobilizare imediată din primele ore post chirurgicale prin prezervarea musculaturii (folosind spațiul intramuscular).
– reducerea timpului de spitalizare (2-3 zile)
– restabilirea lungimii membrelor inferioare
– scăderea riscului de luxare a protezei (nesecționarea mușchilor, tendoanelor și ligamentelor)
– fără măsuri de precauție
– recuperare medicală postoperatorie scurtă și integrarea socio-profesională rapidă.
Imediat după operație, veți petrece prima noapte într-un salon special postoperator, unde veți fi monitorizat îndeaproape de echipa condusă de un medic anestezist de la Terapie Intensivă. Tot aici veți cunoaște și echipa de fizioterapeuți, care vă vor furniza primele indicații postchirurgicale. Dimineața veți fi transferat înapoi în salonul dumneavoastră de pe secția de ortopedie.
Veți urma programul de recuperare medicală stabilit de echipa de fizioterapie. La îndrumarea lor o să fiți capabil să vă ridicați chiar din aceași zi cu operația (pacienții operați la prima oră), sau din prima zi după operație. Mersul pe șoldul proaspăt protezat va fi cu sprijin total pe membrul inferior, ajutat de cadru sau cârje pentru echilibru, sau pe ambele șolduri protezate în cazul pacienților cu protezare simultană bilaterală.
Proteza implantată în șold nu are un motor în ea, pacientul putându-se ridica și așeza în pat, deplasa cu ajutorul unei singure cârje, datorită beneficiului abordului direct anterior minim invaziv prin care prezervăm musculatura.
Măsurile de precauție sunt extrem de reduse (fără gesturile clasice de pernă între picioare, înălțător de toaletă etc…), astfel veți câștiga încredere și autonomie necesară pentru a vă descurca singuri acasă, fără vreun ajutor special. Întoarcerea la domiciliu se poate face cu autoturismul propriu.
La externare o sa primiți un program de recuperare medicală individualizat creat de echipa noastră de fizioperapeuți. Gimnastica medicală și aplicațiile reci locale sunt o componentă critică a îngrijirii la domiciliu, în special în primele câteva săptămâni după operație.
Exercițiile specifice trebuie să fie efectuate de mai multe ori pe zi pentru a câștiga stabilitatea și mobilitatea articulară, și pentru a tonifia musculatura șoldului. Probabil veți putea efectua exercițiile fără ajutor, dar prezența unui fizioterapeut periodic pentru evaluarea evoluției dumnavoastră ar fi de folos în primele săptămâni după operație.
Un disconfort minor la nivelul șoldului operat este de așteptat în primele două – trei săptămâni de la operație, iar acest lucru se va atenua treptat în timp. Îngrijirea plăgii postchirurgicale se face cu pansament repetat la 4 zile și suprimarea firului de sutură la 2 săptămâni de la operație. Dr Tona – medic chirurg ortoped recomandă cârja până în 4 săptămânii de la intervenția chirurgicală pentru a vă ajuta cu echilibrul și mobilitatea articulară. La controlulul radio-clinic de la 6 săptămâni, în mod normal pacienții nu mai suferă de durere și merg fără cârjă. Se recomandă bicicleta de exerciții de la 2 săptămâni postoperator și hidroterapie de la 4 săptămâni postoperator.
Se recomandă de asemenea un program gradat de mers pe jos pentru a crește încet mobilitatea articulară, inițial în casă și mai târziu în exterior.
Reînceperea activitățiilor cotidiene se va face de la 4-6 săptămâni și revenirea la anumite sarcini de lucru și sporturi de agreement de la 10 săptămâni după protezarea șoldului.
Controlul radio-clinic se recomandă a fi refăcut la 4 luni și jumătate și 1 an de la intervenția chirurgicală.
Pacienții continuă prin recuperare medicală să își îmbunătățească mobilitatea articulară, tonifierea și forța musculară, mersul și echilibrul până la 1 an după operație.
Artroplastia de șold este o operație foarte sigură, însă totuși există riscuri asociate ca și în orice intervenție chirurgicală. Dr. Tona Jorgaq internează pacienții cu o zi înainte de data stabilită pentru intervenția chirurgicală, zi folosită pentru a evalua temeinic pacienții din punct de vedere medical înainte de operație, pentru a se asigura că orice risc medical este minimizat și pacienti sunt cât mai apți posibil înainte de operație.
Riscurile posibile în chirurgia de înlocuire a șoldului pot fi:
– sângerare intraoperatorie ca rezultat a anemiei postchirurgicale, care poate fi controlată cu medicație bogată în fier sau foarte rar, transfuzii de sânge,
– infecția superficială sau profundă a plăgi operatorii până la nivelul camerei protezei. O complicație rară, dar devastatoare, deși există un tratament preventiv. Pacienții operați pot avea simptome în câteva zile, săptămâni de la operație sau chiar și ani mai târziu. Infecțiile minore ale plăgii sunt, în general, tratate cu antibiotice. Infecțiile majore sau profunde pot necesita mai multe intervenții chirurgicale cu îndepărtarea sau/și înlocuirea protezei. Orice infecție din corpul dumneavoastră poate fi un risc pentru articulațiile protezate.
– tromboza venosă – formarea cheagurilor de sânge în sistemul venos al membrelor inferioare, este una dintre cele mai frecvente complicații ale intervenției chirurgicale din procesul de protezare șold. Aceste cheaguri pot pune viața în pericol dacă se eliberează și călătoresc în plămâni, cauzând trombembolismul pulmonar. Tratamentul preventiv pentru acesta complicație este administrarea medicației anticoagulante (injectabil sau oral) minim 30 de zile postchirurgical, ciorapi de compresie pe membrele inferioare, mobilizare precoce.
– luxația protezei – complicație mecanică a șoldului protezat, dureroasă și disfuncțională, în care suprafețele de frecare a componentelor artificale protetice nu mai sunt în contact. Reducerea luxației prin manipularea piciorului sub anestezie este tratamentul de urgență. În situațiile în care șoldul este instabil si continuă să se luxeze, poate fi necesară o intervenție chirurgicală cu revizia componentelor protezei.
– fracturi ale femurului sau ale bazinului, intraoperatori sau periprotetice postraumatice unde poate fi necesară o nouă intervenție chirurgicală de fixare a fracturii sau o revizie a protezei.
– inegalitatea lungimii picioarelor – unul dintre beneficiile abordului direct anterior minim invaziv a șoldului este restaurarea lungimi membrelor, în cazuri excepționale când acest lucru nu este posibil, un înălțător în pantof poate compensa diferența .
– desprinderea implantului de os (decimentarea) și uzura implanturilor protetice sunt complicații mecanice tardive sau timpurii asociate cu durere și impotență funcțională a șoldului afectat și întotdeauna este necesară o intervenție chirurgicală de revizie a protezei.
Unii pacienți raportează amorțeală / furnicături în jurul rănii și în partea exterioară a coapsei, acest lucru este normal și este legat de întinderea nervilor care alimentează pielea și, în mod normal, se îmbunătățește în timp. Nu afectează în niciun fel performanța unei proteze de sold.
Un lucru extreme de important în succesul protezei de șold este selectarea pacientului. Majoritatea pacienților cu coxartroză pot fi candidați pentru abord direct anterior minim invaziv. O mare atenție trebuie acordată selecției pacienților cu obezitate morbidă și celor cu stadii avansate ale displaziei de sold. Dr Tona Jorgaq folosește abordul minim invaziv și în anumite forme al reviziei de șold.
Coxartroza afectează de obicei pacienții vârstnici, dar există un număr semnificativ al paciențiilor tineri care suferă de această boală. Dacă opțiunile de conservare a șoldului au eșuat, artroplastia totală de șold are rezultate excelente, atât la pacienții foarte tineri (adolescenți), cât și la pacienții mai în vârstă.
Incizia prin tehnica chirurgicală de abord direct anterior minim invaziv va fi în partea din față a șoldului, cu o lungime de 6-10 cm.
Dr Tona folosește implanturi de tehnologie modernă adaptate la fiecare caz în funcție de forma și calitatea oaselor șoldului și de tipul de coxartroză a pacientului. Multiplele componente protetice de ultimă generatie din metal (de obicei titan), plastic (polietilenă) sau ceramică pentru a se potrivi nevoilor dumneavoastră individuale. Acestea vor fi discutate cu dumneavoastră înainte de operație.
Perioada de spitalizare pentru protezarea șoldului prin abord direct anterior minim invaziv este de 2-3 zile
Pacienții sunt surprinși de cât de puțină durere resimt după operație. Acest tehnică permite ca marea majoritate a pacienților să meargă în câteva ore după operație cu un disconfort minor, care durează câteva zile și poate fi controlabil cu medicație orală minimă.
Mersul cu sprijin total pe membrul inferior operat este permis imediat după protezarea șoldului prin abord minim invaziv. Inițial, pacienții se mobilizează din prima zi după operație, cu ajutorul unei cârje și ajung independenți după 3-4 săptămâni postoperator.
Revenirea la locul de muncă va varia în funcție de tipul de muncă în care sunteți angajat. Majoritatea pacienților se pot întoarce la serviciul de birou în decurs de 4-6 săptămâni. La o munca cu activitate fizică mai obositoare, poate este necesară o perioadă de 8-10 săptămâni înainte de a reveni la sarcinile complete.
Activitățile sportive cu impact fizic redus, cum ar fi ciclismul și înotul, pot fi începute de la 6 săptămâni. Activitățile sportive cu impact mai puternic, cum ar fi alergarea, sunt bine să fie evitate timp de 12 săptămâni după operație.
Plaga durează 10-14 zile pentru a se vindeca. La 6 săptămâni de la intervenția chirurgicală majoritatea paciențiilor scapă de dureri și au o evoluție extrem de bună. Remodelarea părților moi din jurul șoldului operat în condițiile noi și adaptarea intregului corp cu noua funcționalitate a șoldului protezat poate provoca ocazional dureri trecătoare. Acestea fac parte din procesul normal de vindecare. Este nevoie de trei luni pentru ca șoldul să se recupereze complet după o proteză de șold. Se pot obține îmbunătățiri continue până la 1 an după operație.
Datele arată că un impact asupra succesului si longivități protezei de șold îl au tehnica chirurgicală, acuratețea implantării protezei, restabilirea anatomiei normale și a biomecanici șoldului, selecția implantului și suprafețelor articulare protetice. O proteză modernă și bine poziționată (în 90% din totalul protezelor de șold implantate) va dura peste 20 de ani. Acest lucru variază în funcție de vârstă pacientului, de cum este utilizată și de motivul înlocuirii șoldului.
Materialele din care sunt compuse implanturile protetice folosite de dr. Tona sunt compatibile RMN.
Detectoarele de metal din aeroport o să semnalizeze prezența protezei articulare.
Spitalul Pelican parte din Medicover unde Dr Tona – medic chirurg ortoped își exercită activitatea are contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Spitalul oferă servicile medicale într-un mediu privat, cea ce generează costuri suplimentare suportate de pacient sau de asigurarea medicală privată a acestuia. Aceste servicii medicale sunt oferite în formă de pachet, care includ întregul cost al tuturor serviciilor necesare pentru intervenția chirurgicală de proteză de sold prin abord direct anterior minim invaziv.
Suma pachetelor variază în funcție de tipul de implanturi folosite (de la componente cimentate cu insert de polietilena și cap metalic, până la cele necimentate de titan poros cu insert de ceramic și cap ceramic)
Costurile suplimentare pot fi generate de:
– zilele de spitalizare în plus față de cele incluse în pachet (4-5 zile)
– folosirea unor materiale biologice necesare neprevăzute (implanturi speciale, transfuzii, etc)
– dorința pacientului de a fi spitalizat în timpul internării în salon special amenajat
Date cu caracter personal | Cookies | Termeni si Conditii | ANPC | SOL | ANSPDCP
2022 © Dr. Tona – Toate drepturile rezervate • Implementat de 21vision